6. Bedrijfsvoering

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

6.1.1 Implementeren Wet elektronische publicaties

Stand van zaken

De Wet Elektronische Publicaties kent twee fasen:

  • De eerste fase is 1 juli 2021 gestart. De gemeente Buren werkte al volgens de uitgangspunten van de eerste fase. Hierdoor hoefden er geen aanpassingen plaats te vinden.
  • De tweede fase treedt 1 juli 2022 in werking. Op dat moment moeten alle geldende beleidsregels digitaal zijn gepubliceerd. De gemeente Buren voldoet hier al aan.
  • Vanaf 1-1-2023 moetèn achterliggende stukken van besluiten geanonimiseerd worden gepubliceerd. In 2021 zijn wij samen met de ODR gestart met de voorbereidingen voor deze fase.

Voorstel raad

6.1.2 Uitvoeren I&A plan

Stand van zaken

In maart 2021 is ons informatiebeleid opnieuw vastgesteld. Hierin zijn de meerjarige transitie naar de Common Ground en onze eigen ambities uitgewerkt. Hiernaast is een uitvoeringsprogramma informatiebeleid 2021-2025 opgesteld. De komende jaren werken we aan de uitvoering van deze plannen.

De uitrol van mobiele telefonie is gerealiseerd en onze telefoniecentrale is verder gedigitaliseerd om deze te kunnen koppelen aan de mobiele telefoons. Hiermee hebben wij onze bereikbaarheid vergoot waardoor onze  telefonische dienstverlening is verbeterd.

In 2021 hebben we de werkomgeving van de gemeente Buren veilig en toekomstbestendig ingericht.

We hebben de jaarlijks verplichte uitwijktest succesvol gedaan, waardoor we binnen 48 uur in het geval van een calamiteit snel genoeg weer operationeel kunnen zijn. De dienstverlening van de afgelopen 4 jaar aan de ODR is geëvalueerd. Dit heeft ertoe geleid dat de ODR  de intentie heeft uitgesproken om de DVO 4 jaar  te verlengen We zijn dan ook begonnen met het opstellen van een nieuw DVO.

We hebben ook in 2021 flink in onze informatiebeveiliging geïnvesteerd. Mede hierdoor hebben wij de Log-4j kwetsbaarheid het hoofd kunnen bieden.

Voorstel raad

6.1.3 Implementeren proces inkoop

Stand van zaken

De doelstelling van inkoop is het rechtmatig en doelmatig inkopen, zodat gemeenschapsgelden op controleerbare en verantwoorde wijze worden aangewend en besteed. Door de hoge werkdruk van het voortdurend thuiswerken, het uitvoeren van het ombuigingstraject en het vertrek van onze inkoopadviseur is het niet gelukt om verdere invulling te geven aan de beleidskaders. Wel zijn de beleidskaders onderdeel van de inkoopprocedure en adviseert de inkoopondersteuner proactief in het inkooptraject op deze onderdelen. Het nieuwe inkoopbeleid is vastgesteld door het college in 2021. Daarnaast hebben we meerdere themasessies met alle leidinggevenden georganiseerd om het inkoopproces en de wijze van inkoopondersteuning door te nemen. Ook kijken we of we dit nog verder kunnen verbeteren. We voeren een spendanalyse uit en zijn continu in gesprek met de accountant om eventuele rechtmatigheidsvraagstukken voorafgaand aan de controle te bespreken en op te lossen. In 2022 besluiten we hoe we het inkoop en het inkoopproces verder kunnen verbeteren in combinatie met de wijze waarop we de vacature van inkoopadviseur gaan in vullen.

Voorstel raad

6.1.4 Selecteren en implementeren nieuwe basisapplicaties voor belastingen en financiën

Stand van zaken

Conform het Informatieplan 2021-2025 gaan we hier in 2023 mee aan de slag.

Voorstel raad

6.2.1 Zorgen voor sluitende begroting

Stand van zaken

Op basis van de afspraken in het coalitieakkoord streven wij naar een sluitende meerjarenbegroting. In 2021 stelde we de meerjarenbegroting 2022-2025 op. In het laatste jaar van deze begroting is er sprake van een structureel overschot. Deze is beoordeeld door de provincie Gelderland en voldoet aan de wettelijke eisen.

Voorstel raad

6.2.2 Verbeteren kwaliteit budgetbeheer

Stand van zaken

Alle budgetten in de begroting zijn dit jaar onderzocht. Dit was nodig voor het ombuigingstraject (ZBB). Een project dat nodig was om uw gemeenteraad te adviseren over een sluitende meerjarenbegroting 2022. Door dit project is nu duidelijk waarom een budget nodig is en hoe het budget is onderbouwd. Dit is een belangrijke stap in het verbeteren van de kwaliteit van de budgetten.

Voorstel raad

6.2.3 Uitvoeren reguliere werkzaamheden

Stand van zaken

De verbetering van het interne proces van risicomanagement is in 2021 opgestart. Dit proces loopt door in 2022 en wordt uiteindelijk onderdeel van onze reguliere planning en control-taken.

Voorstel raad

Kengetallen

Naam kengetal

Streef

Jaar

Realisatie

Begroting

waarde

realisatie

2013

2017

2020

2021

2021

Toelichting kengetal

Toelichting ontwikkeling

Verbonden partijen

De volgende verbonden partijen dragen bij aan het realiseren van de doelstelling op dit programma:

NV Bank Nederlandse Gemeenten

NV Vitens

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2022 16:36:10 met de export van 07/08/2022 16:19:18