Algemeen Op basis van meerjarenplanningen voeren we onderhoudswerkzaamheden uit aan de watergangen. Bij de uitvoering hanteren we de uitgangspunten en de randvoorwaarden, die vastliggen in het beleidsplan openbare ruimte. Beleid De actuele beleidskaders uit 2016 zijn overgenomen in de oplegnotitie van de beheerplannen 'Integraal overzicht beheerplannen openbare ruimte 2020' en dienen als voortgezet kader voor de periode 2021 tot en met 2025. Het uitvoeringsplan 2016-2032 is een van de onderleggers van deze oplegnotitie. Het kwaliteitsniveau is vastgesteld op het niveau B. Kwaliteitsniveau B houdt in dat we baggerspecie in de watergangen accepteren. De watergangen zijn daarmee niet altijd bagger schoon. Deze acceptatie geldt tot het moment dat het waterschap gaat controleren, op grond van de Keur. Dan baggeren we het hele gebied, ook de watergangen die nog aan de Keur voldoen. Hiermee houden we gebiedsgewijs een gelijkmatig beeld en voorkomen we dat we incidenteel op basis van klachten moeten baggeren. Financiële middelen - Structureel is € 171.250 beschikbaar voor het baggeren van de watergangen. De uitvoering van het onderhoud bekostigen we uit de voorziening baggeren watergangen.
- We baggeren niet jaarlijks, waardoor de uitgaven per jaar sterk fluctueren. Daarom gebruiken we de voorziening baggeren watergangen als egalisatievoorziening.
- De voorziening is toereikend om het onderhoudsprogramma uit te voeren.
- Er is geen sprake van achterstallig onderhoud.
- In 2021 zijn geen watergangen gebaggerd.
Risico's In de praktijk lijken de vastgestelde ontwerpuitgangspunten van het beleid voor met name C-watergangen toch tot hinder te leiden. Er zijn incidentele klachten van inwoners. Omdat we niet ieder jaar baggeren, kunnen we deze klachten niet altijd snel oplossen. Daarnaast lijken incidentele knelpunten te ontstaan. De voorgeschreven leggerdiepte is soms onvoldoende waardoor varend onderhoud moeilijker wordt of niet meer mogelijk is. (met name bij de stadsgracht Buren.) Dit houden we in de gaten. |